Szczecińscy wodniacy sprawdzali w jakich warunkach prowadzony jest handel żywymi rybami
Policjanci Referatu Wodnego w swojej codziennej działalności na rzecz ochrony środowiska i zachowania bioróżnorodności nie ograniczają się wyłącznie do obecności w pobliżu rzek i jezior. Przedświąteczne zainteresowanie zakupem ryb, w szczególności karpia spowodowało, że funkcjonariusze odwiedzili placówki handlowe oraz targowiska miejskie, gdzie sprawdzali w jakich warunkach prowadzony jest handel.
Funkcjonariusze zwracali uwagę na kwestie związane ze sprzedażą żywych ryb oraz legalności ich pochodzenia. Pamiętajmy, zwierzęta też odczuwają ból! Przenosząc żywego karpia w torbie, jesteśmy zobowiązani zapewnić mu wystarczającą ilość wody i miejsca. Rybę należy uśmiercić humanitarnie, tak aby oszczędzić jej zbędnego bólu i stresu.
Ustawa o ochronie zwierząt za znęcanie się nad zwierzęciem przewiduję karę do 3 lat pozbawienia wolności, a w przypadku szczególnego okrucieństwa, kara ta wzrasta do 5 lat.
nadkom. Marcin Kłosiński/ZKS KMP